Soheil Naderi ljög för tingsrätten, lurade demenssjuk kvinna, plockade ut pengar från kontorshotell, förfalskade namnteckning och bytte företrädare på sitt bolag till ovetande offer

Den Malmöbaserade juristen Soheil Naderi kom hem till 96-åriga demenssjuka Ingeborg Spohn i Älvsjö den 2 februari 2021 för att hjälpa henne upprätta ett testamente. När han gick därifrån hade han olovligen ordnat med dokument som skulle ge honom både hennes bostad och förmögenhet.

Det är en mycket omfattande fullmakt, ett gåvobrev där hon ger bort sin villa för sju miljoner samt ett testamente där han ärver hennes förmögenhet. Hon är idag 98 år gammal, saknar nära anhöriga och är demenssjuk.

– Hon har inte förstått innebörden av det hela. Det är helt orimligt att hon skulle vilja ge allt till en person hon inte känner, säger Karin Lycke, god man åt Ingeborg.

Fem dagar efter besöket skickade Naderi in sin ansökan till Lantmäteriet om att ta över Ingeborgs fastighet.

En detalj gjorde dock att det hela stoppades: Naderi hade bevittnat sin egen gåva, vilket man inte får. En anställd vid myndigheten ringde till Ingeborg och fick då veta att hon inte alls ville ge bort sitt hem.

Soheil Naderi drev ärendet till Högsta domstolen och hävdade att hon var medveten om vad hon gjorde. 

– Han har förmått henne att skriva under, det är inte Ingeborgs vilja. Hon vet inte ens vem den här Soheil Naderi är, säger Karin Lycke.

SVT Nyheter Skåne har hittat andra fall där Soheil Naderi förmått sina klienter att skriva under gåvobrev. 2015 signerade en demenssjuk 86-årig man i Malmö ett gåvobrev där han gav bort två miljoner till juristen. När mannen dog försökte Naderi driva in pengarna, som han hävdade att han hade fått för att mannen tyckt att juristen var snäll.

Men efter en lång rättsprocess med mannens barn drog Soheil Naderi till slut tillbaka sitt krav.

Minst 20 personer har polisanmält honom för bedrägeri och andra brott.

Plockade ut pengar från kontorshotell, förfalskade namnteckning och bytte företrädare på bolaget

Soheil Naderi drev i sju år ett kontorshotell i centrala Malmö genom sitt bolag Midzone AB. 2019 krävde Skatteverket att bolaget skulle försättas i konkurs efter att de upptäckt att han plockat ut totalt över en miljon kronor till sig själv, och försökt dölja det genom bland annat påhittade återbetalningar till kunder.

När ärendet hamnade hos konkursförvaltaren hade företaget plötsligt bytt både namn och företrädare. 

Några månader före konkursen skrev Soheil Naderi över bolaget på Mona Salomonsson och maken Ulf, utan att de visste om det. 

Ändringsanmälan gjordes digitalt av Soheil Naderi. På de papper som skickades in till Skatteverket var Mona Salomonssons namnunderskrift förfalskad.

I handlingar från tingsrätten framkommer det att Soheil Naderi menar att hans bolag blev kapat.

– Men han kunde inte säga vem som kapat det eller varför, säger konkursförvaltaren Håkan Hallström.

Under utredningen av konkursen hade tingsrätten och konkursförvaltaren mycket svårt att få någon kontakt med Soheil Naderi.

– Han förklarade att han hade utvandrat från Sverige och att han inte ville prata med oss, säger Håkan Hallström.

Bolaget var tömt på pengar efter att Soheil Naderi tagit ut sammanlagt 900 000 kronor till sig själv.

Många klienter hävdar också att han tagit betalt i förskott utan att utföra jobbet.

Soheil Naderi har enligt uppgifter i folkbokföringen utvandrat 2019. Men samtidigt har han drivit sin juristverksamhet Jurista i Malmö och Stockholm.

Han har även blivit påkommen med att ljuga för tingsrätten om att han varit utomlands.

– Det är en allvarlig sak att lämna lögnaktiga uppgifter till domstolen. Och det drabbar också hans klient, säger chefsrådmannen Dag Cohen.

2018 är Soheil Naderi ombud för en klient i en pågående tvist. Men kort innan målet ska tas upp i tingsrätten meddelar han att han är utomlands och inte kan delta i förhandlingen.

– När jag kort efter detta lämnar domstolen träffar jag på Soheil Naderi ute på gatan när han lämnar sitt kontor, så vi passerar varandra på någon meters avstånd. Detta är samma dag som han sagt att han är utomlands, säger chefsrådmannen Dag Cohen som var domare i fallet.

Formuleringarna om att han är utomlands och utvandrad återkommer gång efter gång i fall när Soheil Naderi kallats till tingsrätten, antingen som juridiskt ombud eller för att tidigare klienter stämt honom.

Han anmälde sig som utvandrad till Iran 2019. Att hävda att man har utvandrat är inte helt ovanligt när personer vill hålla sig undan myndigheter, enligt flera experter som SVT pratat med. 

– Det här är attraktivt om man inte vill ha myndigheternas ljus på sig, och man vill hålla sig undan till exempel beskattning eller skulder. Det är ett sätt att kasta grus i maskineriet, säger Johannes Paulson, nationell samordnare på Kronofogden.

Att ljuga om var man bor är ett folkbokföringsbrott, vilket kan ge böter eller fängelse högst sex månader.

I ett par fall har Soheil Naderi avvisats som ombud eftersom tingsrätten menat att han ljugit om att han varit utomlands. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *