Många är de som förskönar sin verklighet på sociala medier som instagram och facebook. Andra får den att verka som att deras vardag är den motsatta och bygger uppmärksamhet på det.
En av de personer som har gjort så är den före detta handbollsspelaren och nätaktivisten Linnéa Claeson. Med sitt Instagram-konto ”Assholes online” har hon hängt ut trakasserier och dickpicks som hon säger sig ha fått. Det har länge funnits misstankar om att många av de konversationer och berättelser hon publicerat är fejkade. Bl.a. har radioprogrammet Medierna i P1 uppmärksammat henne för två fall av plagiat och nu har även podcasten Haveristerna kunnat lista flera exempel på fabriceringar som totalt kullkastar Linnea Claesons trovärdighet och motiven bakom hennes aktivism.
Trovärdighet grundar sig naturligtvis på att hennes berättelser är sanna.
Redan tidigt avslöjades det att de konversationer med män som skickat s.k. dickpicks till henne var hämtade från en porrsajt eller från Grindr, en app för homosexuella män och efter det slutade hon med den typen av inlägg.
Inläggen om sexuella trakaserier har dock fortsatt. I ett inlägg som Linnéa Claeson publicerade på sin Instagram hösten 2019 berättar hon om hur en manlig diplomat försökt ragga upp henne i kaffepausen under ett event. Mannen ska ha pratat med Linnéa på ett nedvärderande sätt, försökt tvinga henne att gå på dejt med honom och frågat om hon är inhyrd som dansare. Linnéa skriver då att hennes svar var: “Jag är faktiskt eventets huvudtalare, så det är lika bra att du sätter dig ner och lyssnar för du verkar ha mycket att lära” och skriver att hon sedan gick upp på scenen. Men i verkligheten var hon inte uppe på scenen. Enligt EU-kommissionens hemsida var hon en av 40 personer som skulle prata på eventet, dock inte från en scen utan från stolen hon satt på. Utifrån gästlistan till eventet fanns det heller inte någon manlig diplomat på plats.
Nu är det inte bara allmänheten som vänder sig mot hene utan utan även andra feminister. För vad händer med deras trovärdighet när det visar sig att s.k. feminister i syfte att få likes, delningar och omnämnanden vittnar om s.k. sexuella trakasserier som aldrig ägt rum?